Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

        
   ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ               Κομοτηνή 19 Φεβρουαρίου 2015
    ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ                                 Αρ.πρωτ. 5

                                                                  
                                                   ΠΡΟΣ
                                             Τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ.Γεώργιο Πετρίδη

                               ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:1.- Αντιδήμαρχο κ.Εμμανουήλ Ταμπατζά  
                                   2.- Διευθύνσεις του Δήμου                                                   
          
     κ.Δήμαρχε

 Μετά την ενημέρωση που είχαμε από εργαζόμενους του Δήμου Κομοτηνής σχετικά με την αποστολή ατομικού εγγράφου του  Αντιδημάρχου Διοίκησης και Συντονισμού κ.Εμμανουήλ Ταπατζά, με το οποίο καλούνται να απαντήσουν εγγράφως, εντός τριών ημερών  το λόγο στον οποίο οφείλεται η αργοπορημένη  προσέλευση ή η πρόωρη αποχώρηση τους κατά το διάστημα από 1-1-2015 μέχρι 13-2-2015, που διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο του ωραρίου εργασίας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Τα έγγραφα του κ.Αντιδημάρχου τα οποία εγκαλούν συναδέλφους να απαντήσουν εγγράφως το λόγο παραβίασης του ωραρίου εργασίας τους, ουσιαστικά αποτελούν κλήση σε αιτιολογία, πράξη που κατ΄αρμοδιότητα ανήκει στους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του Δήμου (σχετ.το αρ.πρωτ.38800/3-9-2014 έγγραφο του κ.Αντιδημάρχου).
Περαιτέρω, αν πρόθεση της Διοίκησης ήταν να διωχθούν πειθαρχικά οι παραβιάζοντες το ωράριο υπάλληλοι, θα έπρεπε να ζητηθεί να επιληφθούν οι πειθαρχικώς Προϊστάμενοι ήτοι οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων ή εσείς προσωπικά, σύμφωνα με τα άρθρα 116 έως 118 του Ν.3258/2007 όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο δεύτερο του Ν.4057/2012 και των παραγράφων 1 και 2  του άρθρου πέμπτου του ιδίου νόμου. Η αρμοδιότητα δε αυτή βάσει του νόμου είναι αμεταβίβαστη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κος Αντιδήμαρχος παρέκαμψε  τη νόμιμη διαδικασία  και κινήθηκε αναρμοδίως, με αποτέλεσμα η ενέργεια του να προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς των Προϊσταμένων των αντίστοιχων Διευθύνσεων αλλά και γενικότερα αναστάτωση μεταξύ των συναδέλφων.

Πέρα όμως από τη νομιμότητα της διαδικασίας άσκησης του πειθαρχικού ελέγχου θεωρούμε κατάφορη αδικία το γεγονός ότι τα εν λόγω έγγραφα αφορούν μερίδα υπαλλήλων, συγκεκριμένα όσων εργάζονται στο κτίριο του Δημαρχείου γιατί, όπως είναι φυσικό, δημιούργησαν κλίμα έντασης και αντιδικίας μεταξύ του συνόλου των εργαζομένων του Δήμου σας, διαταράσσοντας έτσι την υπηρεσιακή ομαλότητα.
 Όπως καλά γνωρίζετε ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου εργασίας υπάγεται στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Διοίκησης Προσωπικού και ο τρόπος ελέγχου είναι επιλογή της κάθε Υπηρεσίας. Στις Διευθύνσεις του Δήμου Κομοτηνής, δεν ακολουθείται όμοιο σύστημα ελέγχου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αξιοπιστία. Μάλιστα για την αποφυγή της ανομοιομορφίας το Υπουργείο Εσωτερικών με σχετικό έγγραφό του (ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.&Δ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.1/8001/12-04-2010) επισημαίνει την αναγκαιότητα εγκατάστασης μηχανισμού σήμανσης για την αποφυγή παρόμοιων αντιπαραθέσεων.

Εν κατακλείδι, ως Δ.Σ. του Συλλόγου, εκπροσωπώντας και την πλειοψηφία των δημοτικών υπαλλήλων, θα θέλαμε να  επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι στους Δήμους και εν γένει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα από την μέχρι τώρα μνημονιακή πολιτική, οι υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί ενώ οι αρμοδιότητες αυξάνονται όλο και περισσότερο, παράγοντες σημαντικοί που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στα πλαίσια μιας αγαστής συνεργασίας μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 Ο Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας


 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ                                         ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου