Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Κατάθεση απόψεων του Συλλόγου σχετικά με την αξιολόγηση του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων λόγω της συζητησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. .

        ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                         Κομοτηνη   8 Οκτωβριου 2014
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                    Αρ.πρωτ. 25
          ΡΟΔΟΠΗΣ

                                                                                   
   ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο και τα μέλη
του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής


ΘΕΜΑ: Κατάθεση απόψεων του Συλλόγου σχετικά με την  αξιολόγηση του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.


κ.Πρόεδρε 

ενημερωθήκαμε σαν Σύλλογος για τη συζήτησή του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9-10-2014  και επιθυμούμε να καταθέσουμε εκ νέου τις απόψεις και τα αιτήματά μας επ΄αυτού, προς ενημέρωση και των μελών του νέου ΔΣ.


Α. Σχετικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων

 «Με το Ν 4250/2014 «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση των διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις» η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ένα από τα πιο αυταρχικά συστήματα «αξιολόγησης» των Δ.Υ.
Με τη ΔΙΔΑΔ/Φ.32.8/492/8501, 8326/7-4-2014 εγκύκλιο δηλώνεται ο επιμερισμός του ποσοστού στο σύνολο των υπαλλήλων που θα κατανεμηθούν ως "άριστοι", "καλοί" και "μέτριοι", ενώ σε επίπεδο οργανικής μονάδας ή ο δήμαρχος ή ο γενικός γραμματέας θα αποφασίσουν σε ποιες υπηρεσίες θα επιμεριστεί το άριστα, το καλός και το μέτριος, που πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα καλεστούν να αποφασίσουν ποιες υπηρεσίες θα παραμείνουν στους δήμους, ποιες θα κλείσουν και ποιες θα παραχωρηθούν σε εργολάβους.
Η εφαρμογή αυτού του νόμου θα διαλύσει της υπηρεσίες των Δήμων γιατί:
 1ον. Καθιερώνει ένα σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων, προωθώντας το μοντέλο «ο θάνατός σου η ζωή μου» όπου ο κάθε εργαζόμενος προσπαθεί να επιβιώσει ατομικά, καταργώντας κάθε έννοια συναδελφικότητας και συνεργασίας που είναι απαραίτητες για την ποιοτική και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων.
2ον . Οδηγεί τους εργαζόμενους στις απολύσεις και την διαθεσιμότητα ενώ από την άλλη τους εξευτελίζει και τους απαξιώνει. Επιπλέον η σύνδεση βαθμού επίδοσης – μισθού θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο και τριών ταχυτήτων.
3ον . Οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανταποδοτικότητα, η προώθηση και διανομή κοινοτικών κονδυλίων σε εργολάβους και ιδιωτικές εταιρείες που θα ενοικιάζουν εργαζομένους ανασφάλιστους και χαμηλά αμειβόμενους, θα εξυπηρετούνται καλύτερα μέσα από τις δομές των υπηρεσιών που θα εφαρμόζουν πιστά τις εντολές της Τρόικας και  των μνημονίων.
Θεωρούμε ότι ο νόμος είναι ακόμη ένα βήμα για την οικοδόμηση ενός κράτους που θα εκχωρεί σαν εμπορεύματα τις υπηρεσίες του στο μεγάλο κεφάλαιο, που αφήνει τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα απροστάτευτα, που απολύει και πετσοκόβει το εισόδημα. Θίγει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα ξαναγυρνώντας μας ως κοινωνία 60 χρόνια πίσω, στα πρότυπα του μετεμφυλιακού κράτους, του αυταρχισμού, των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων και της αποθέωσης των πελατειακών μηχανισμών γι αυτό και πρέπει να καταργηθεί ως προς τις  διατάξεις που αφορούν την αξιολόγηση των υπαλλήλων .»

Το προηγούμενο σώμα του ΔΣ μετά τα παραπάνω εξέδωσε ψήφισμα (απόφαση 136/2014), σύμφωνα με το οποίο  κατά πλειοψηφία:

  1. «Τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπογραμμίζει, όμως, την ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης τού προσωπικού, τέτοιου που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.
  2. Εκφράζει την αντίθεσή του με το προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών, διαδικασία που θεωρείται αυθαίρετη και ενδεχομένως αντισυνταγματική, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.   
  3. Ζητά τη μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του Ν.4250/2014 και την αλλαγή του μέσα από έναν τριμερή διάλογο μεταξύ Κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και εργαζομένων στους Δήμους, ώστε να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης και αξιολόγησης, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραπέμπει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις των εργαζομένων στους Δήμους.»

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι οι υπάλληλοι του Δήμου Κομοτηνής, κατά ποσοστό 90% περίπου, επέστρεψαν στο Γραφείο Ανθρωπίνου Δυναμικού τα φύλλα αξιολόγησής τους δηλώνοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους στην εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4250/14, ενώ μέχρι σήμερα απέχουν από κάθε διαδικασία σχετική με την αξιολόγηση συμμετέχοντας στην διαρκή απεργία αποχή που έχει κηρύξει η ομοσπονδία μας ΠΟΕ-ΟΤΑ.


Β. Σχετικά με τον επανέλεγχο των συμβάσεων

  Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμμένοντας στην καταστροφική πολιτική του, ειδικά όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους που εργάζονται σ΄αυτή, αποβλέποντας μόνο στην τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων που ως σκοπό έχουν την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, διέταξε με το άρθρο 42 του Ν.4250/2014 και της υπ’ αριθμ.: ΔΙΠΙΔΔ/ΑΣΕΠ/1/12705/2-6-2014, (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 1447/5-6-2014) κοινής Υπουργικής Απόφασης, τον επανέλεγχο των συμβάσεων, που ετράπησαν από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου, βάσει διατάξεων Νόμου, όπως ο Ν.2190/1994 ή το Π.Δ. 164/2004, είκοσι έτη μετά την πραγματοποίηση της μετατροπής και βάσει διαφορετικών κριτηρίων, από εκείνα, που έθεταν οι αρχικές διατάξεις, καταλείποντας έτσι τεράστια διακριτική ευχέρεια στους Ελεγκτές-Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που έχουν αρχίσει ήδη να παρελαύνουν στους Δήμους, ζητώντας έγγραφα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο εργαζόμενος καλώς έγινε Αορίστου ή όχι, αμειβόμενοι φυσικά για το έργο τους.
Εδώ να τονίσουμε ότι ο έλεγχος αυτός δεν αφορά στην εξεύρεση πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων, ο οποίος είναι μια διαφορετική διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά θέτει νέα κριτήρια και μάλιστα, κατά την αντίληψη του κάθε Επιθεωρητή, αναφορικά με την ακρίβεια και την νομιμότητα της μετατροπής, παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι έγιναν Αορίστου Χρόνου μετά από αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, κρίση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και του Α.Σ.Ε.Π. Προσδιόρισε μάλιστα με σαφήνεια και την ομάδα στόχο, τους υπαλλήλους που πέτυχαν με «υπαιτιότητά τους» τη μετατροπή των συμβάσεων τους.

      Άποψη μας είναι ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί με τις κινήσεις αυτές να προβάλλει την αντίληψη πως η κακοδαιμονία της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δεν οφείλεται ούτε στις δαιδαλώδεις δομές ούτε στις παράλογες διαδικασίες ούτε στις δικές της κομματικές και πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά απλά και μόνο στην απειθαρχία και ασυνέπεια του «υπερ-προστατευμένου» προσωπικού.


Θεωρώντας δεδομένη τη συμπαράσταση των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής  στο δίκαιο αγώνα μας  ζητάμε να δηλώσουν  την αντίθεσή τους :
1.       στο προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης  που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4250/2014 και
2.       στον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων για την μετατροπή από Ορισμένου σε Αορίστου χρόνου βάσει διαφορετικών κριτηρίων, από εκείνα, που έθεταν οι αρχικές διατάξεις.





ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ                                 ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου